Cześć♥ Każdy dzień trzeba zacząć lub zakończyć zjedzeniem czegoś słodkiego. To takiej rzeczy idealnie nadaje się to pyszne ciasto.
Ciasto:
7 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
6 łyżek oleju
Dodatkowo:
1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
600 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru pudru
20 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać
cukier i jeszcze chwilkę razem ubijać. Sztywną bezę z białek delikatnie
wymieszać z żółtkami, następnie dodać przesiana mąkę wymieszaną z kakao i
proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać na koniec dodać olej.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy ( 24 cm na 35 cm, piec w temp. 180st około 35 minut.
Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i po napęcznieniu podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny, następnie przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru na koniec delikatnie
połączyć z przestudzoną żelatyną, odstawić na kilka minut do lodówki,
aby śmietana troszkę zgęstniała.
Upieczone ciasto przeciąć na dwa placki i dokładnie nasączyć je kawą, na
dolny placek wyłożyć
prawie całą śmietanę bo musimy zostawić niewielka ilość do dekoracji,
przykryć drugim plackiem i po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą
wymieszaną z mlekiem, warstwa czekolady ma być wyraźnie wyczuwalna,
ozdobić różyczkami z bitej śmietany.
Przepysznie wygląda. :D
OdpowiedzUsuńI tak smakuje ♥
Usuń