15.01.2017

Gotowanko #12 - Wuzetka



Cześć♥ Każdy dzień trzeba zacząć lub zakończyć zjedzeniem czegoś słodkiego. To takiej rzeczy idealnie nadaje się to pyszne ciasto. 



Ciasto:

7 jajek
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 płaskie łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
6 łyżek oleju

Dodatkowo:

1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej
600 ml śmietany 30%
2 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru pudru
20 dag czekolady mlecznej
2 łyżki mleka


Wykonanie:

Białka jajek ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli do ubitych dodać cukier i jeszcze chwilkę razem ubijać. Sztywną bezę z białek delikatnie wymieszać z żółtkami, następnie dodać przesiana mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać na koniec dodać olej.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy ( 24 cm na 35 cm, piec w temp. 180st około 35 minut.

Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody i po napęcznieniu podgrzewać do rozpuszczenia się żelatyny, następnie przestudzić.
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru na koniec delikatnie połączyć z przestudzoną żelatyną, odstawić na kilka minut do lodówki, aby śmietana troszkę zgęstniała.

Upieczone ciasto przeciąć na dwa placki i dokładnie nasączyć je kawą, na dolny placek wyłożyć prawie całą śmietanę bo musimy zostawić niewielka ilość do dekoracji, przykryć drugim plackiem i po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem, warstwa czekolady ma być wyraźnie wyczuwalna, ozdobić różyczkami z bitej śmietany. 


UDOSTĘPNIJ TEN POST

2 komentarze :

♥ Dziękuję za każdy komentarz i każdą obserwację
♥ Jeżeli blog ci się podoba zaobserwuj
♥ Jeżeli blog cię zainteresował poleć znajomym

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.