Powiem tylko jedno na temat tego ciasta. Ono jest tak pyszne, że można zjeść całą blaszkę na raz. Może jestem dziwna, bo nienawidzę kokosa, ale rafaello i to ciasto po prostu wielbię <3. A tak jeszcze przy okazji nutka na dziś <3
Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
śmietana 30% 500 ml
wiórki kokosowe 200 g
wafelki kokosowe 100 g
śnieżka (proszek) 2 opakowania
dodatkowo:
dżem jagodowy
kawa rozpuszczalna
ciemna czekolada
Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Pod koniec nie przerywając ubijać dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy na blaszce o wymiarach 33 cm na 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st ok 10-15 min.(Ciasto wychodzi bardzo płaskie)
Wystudzony biszkopt nakłuwamy w kilku miejscach a następnie obficie nasączamy kawą. Smarujemy dżemem jagodowym.
A następnie smarujemy masą kokosową.
Masa:
Śmietanę ubijamy z dodatkiem śnieżki. Dosypujemy wiórki kokosowe i połamane wafelki. Mieszamy.
Ciasto posypujemy startą czekoladą i wstawiamy na minimum 2-3 godz do lodówki
A tutaj tak na koniec dzisiejsze zdjęcia.
Przepysznie się prezentuje :) Obserwuje :)
OdpowiedzUsuń