01.11.2016

Gotowanko #9 - Ciasto ala rafaello


Powiem tylko jedno na temat tego ciasta. Ono jest tak pyszne, że można zjeść całą blaszkę na raz. Może jestem dziwna, bo nienawidzę kokosa, ale  rafaello i to ciasto po prostu wielbię <3. A tak jeszcze przy okazji nutka na dziś <3




 Składniki:

Biszkopt:

3 jajka
cukier 6 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Krem:
śmietana 30% 500 ml
wiórki kokosowe 200 g
wafelki kokosowe 100 g
śnieżka (proszek) 2 opakowania
dodatkowo:
dżem jagodowy
kawa rozpuszczalna
ciemna czekolada

Wykonanie: 

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Pod koniec nie przerywając ubijać dodajemy cukier i po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy na blaszce o wymiarach 33 cm na 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st ok 10-15 min.(Ciasto wychodzi bardzo płaskie)

Wystudzony biszkopt nakłuwamy w kilku miejscach a następnie obficie nasączamy kawą. Smarujemy dżemem jagodowym.


A następnie smarujemy masą kokosową.

Masa:
Śmietanę ubijamy z dodatkiem śnieżki. Dosypujemy wiórki kokosowe i połamane wafelki. Mieszamy.

Ciasto posypujemy startą czekoladą i wstawiamy na minimum 2-3 godz do lodówki





 A tutaj tak na koniec dzisiejsze zdjęcia.







UDOSTĘPNIJ TEN POST

1 komentarz :

♥ Dziękuję za każdy komentarz i każdą obserwację
♥ Jeżeli blog ci się podoba zaobserwuj
♥ Jeżeli blog cię zainteresował poleć znajomym

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.