27.11.2016

Gotowanko #11 - Ptysie


Ostatnio zrobiłam pierwsze w swoim życiu ptysie i były pyszne więc ze szczerego serca polecam je zrobić. Przepis od mamy   (ja robiłam z podwójnej porcji)



ciasto:

250 gram masła
2 szklanki wody
2 szklanki mąki pszennej
8 jajek


wykonanie:

W garnku zagotować wodę z margaryną do gotującej się wody dodać mąkę  i energicznie mieszać na malutkim palniku do momentu, aż ciasto zrobi się szkliste, odstawić do wystudzenia.
Kiedy ciast przestygnie to dodawać do niego po jednym jaku i mieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.


Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskać na blaszkę okrągłe ptysie zachowując odstępy bo w trakcie pieczenia rosną.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec ptysie do 30 minut po upieczeniu jeszcze kilka minut zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przełożyć bitą śmietaną lub ulubionym kremem



UDOSTĘPNIJ TEN POST

1 komentarz :

♥ Dziękuję za każdy komentarz i każdą obserwację
♥ Jeżeli blog ci się podoba zaobserwuj
♥ Jeżeli blog cię zainteresował poleć znajomym

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.