Ostatnio zrobiłam pierwsze w swoim życiu ptysie i były pyszne więc ze szczerego serca polecam je zrobić. Przepis od mamy (ja robiłam z podwójnej porcji)
ciasto:
250 gram masła
2 szklanki wody
2 szklanki mąki pszennej
8 jajek
wykonanie:
W garnku zagotować wodę z margaryną do gotującej się wody dodać mąkę i
energicznie mieszać na malutkim palniku do momentu, aż ciasto zrobi się
szkliste, odstawić do wystudzenia.
Kiedy ciast przestygnie to dodawać do niego po jednym jaku i mieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do worka
cukierniczego i wyciskać na blaszkę okrągłe ptysie zachowując odstępy bo
w trakcie pieczenia rosną.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec ptysie do 30 minut po upieczeniu
jeszcze kilka minut zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Przełożyć bitą śmietaną lub ulubionym kremem
wyglądają bardzo apetycznie - obs ;)
OdpowiedzUsuńPrzypadkowe rzeczy blog