7.07.2017

Gotowanko #15 - Pierogi ruskie




 Dzisiaj pyszne pierogi ruskie. Bardzo dobre gotowane z dodatkiem kwaśnej śmietany lub polane tłuszczem  jak i smażone.


Farsz:

1 kg gotowanych ziemniaków
0,5 kg białego sera
1 cebula
1/4 kostki margaryny
sól
pieprz


Ciasto:

1/2 kg mąki pszennej + do podsypywania
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
ciepła woda


Wykonanie:

Farsz: Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć. Ser skręcić. Wszystko razem wymieszać. Doprawić do smaku solą i prawdziwym pieprzem.

Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę, dodać sól, olej i dolewając ciepła wodę ( tak na wyczucie) zagnieść gładkie ciasto na pierogi, odstawić  na kilka minut, aby odpoczęło.

 Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować cienko ciasto i przy pomocy szklanki wyciąć krążki z ciasta. Farsz nakładać łyżeczką na środku każdego krążka i zlepić pierogi.
W większym garnku zagotować sporą ilość wody i ugotować partiami pierogi. Podawać gorące         
i polane podsmażoną cebulką.



UDOSTĘPNIJ TEN POST

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

♥ Dziękuję za każdy komentarz i każdą obserwację
♥ Jeżeli blog ci się podoba zaobserwuj
♥ Jeżeli blog cię zainteresował poleć znajomym

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.