23.08.2016

Gotowanko #7 - Tort czekoladowy z bitą śmietaną


Mówiłam, że nie będzie gotowania i nie ma, jest za to pieczenie. Ten blog powoli zmienia się na kulinarny :D . Dzisiaj upiekłam tort na urodziny mojego taty. Powiem wam, że chyba będzie smaczny :).



Biszkopt:

1,5 szkl. mąki tortowej
1/2 szkl. cukru
6 jajek
6 łyż zimnej wody
1 szczypta soli
1/4 szkl. kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki wiórek kokosowych
1 opakowanie żelatyny fix

Dodatkowo:

biszkopty
2 łyżki masy kajmakowej
jeżyny
biała czekolada
kawa rozpuszczalna
5 dag czekolady deserowej
2 łyżki mleka

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W trakcie dosypać cukier i ubijać do uzyskania szklistej bezy. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać razem z kakaem i proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną. Tortownicę (20cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180st przez 30-35 min. Po upieczeniu zostawić do przestudzenia.

Krem:

Żelatynę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i przestudzić. Wiórki kokosowe zmielić w młynku do kawy. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Do bitej śmietany dodać żelatynę i zmielone wiórki. Delikatnie wymieszać.

Biszkopt przeciąć na dwie części i nasączyć kawą.


Jedną część posmarować masą kajmakową i ułożyć na niej biszkopty, które także trzeba nasączyć kawą.Następnie posmarować 3/4 kremu i posypać jeżynami. Przykryć drugą częścią biszkoptu. Wstawić na chwilę do lodówki i przygotować czekoladę deserową, którą należy rozpuścić z dodatkiem mleka. Tak przygotowaną polewą polać ciasto.

Gdy czekolada trochę zastygnie ciasto udekorować resztą kremu, jeżynami i białą czekoladą.


UDOSTĘPNIJ TEN POST

1 komentarz :

  1. Smakowicie wygląda i nie wydaje się trudny do zrobienia :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

♥ Dziękuję za każdy komentarz i każdą obserwację
♥ Jeżeli blog ci się podoba zaobserwuj
♥ Jeżeli blog cię zainteresował poleć znajomym

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.