że byłam zbyt leniwa by robić zdjęcia. Teraz jednak zapraszam was do zapoznania się z przepisem
na pyszne jagodzianki ♥ Zapraszam także na mojego instagrama gdzie jestem dosyć często aktywna :)
ciasto:
1 kg mąki pszennej
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
400 ml mleka
100 ml śmietany
100 ml oleju
10 dag drożdży
1 szklanka cukru
4 jajka
400 ml mleka
100 ml śmietany
100 ml oleju
dodatkowo:
jagody
1 jajko
jagody
1 jajko
Kruszonka:
5 dag masła
10 dag cukru
20 dag mąki
wykonanie:
Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą soli w ciepłym mleku
rozmieszać drożdże i wlać do mąki, następnie odstawić na kilka minut.
Do podrośniętych drożdży dodać śmietanę, olej i jajka przy pomocy robota
wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na dość grubo posypany mąką blat ( troszkę się klei) i rozwałkować na około 1,5 cm, następnie kubkiem wyciąć krążki z ciasta, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy dna szklanki na środku zrobić wgłębienie.
Jajko lekko ubić z 1 łyżką mleka i posmarować nim całe bułki w otwory włożyć sporą ilość jagód. Posypujemy kruszonką przygotowaną z podanych składników i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
Wyrośnięte ciasto wyjąć na dość grubo posypany mąką blat ( troszkę się klei) i rozwałkować na około 1,5 cm, następnie kubkiem wyciąć krążki z ciasta, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przy pomocy dna szklanki na środku zrobić wgłębienie.
Jajko lekko ubić z 1 łyżką mleka i posmarować nim całe bułki w otwory włożyć sporą ilość jagód. Posypujemy kruszonką przygotowaną z podanych składników i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec bułki około 20 minut.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz
♥ Dziękuję za każdy komentarz i każdą obserwację
♥ Jeżeli blog ci się podoba zaobserwuj
♥ Jeżeli blog cię zainteresował poleć znajomym